dEUS – HOW TO REPLACE IT

Artiest info
Website
facebook
Label: PIAS Recordings

34 jaar geleden in 1989 vormde een jonge Antwerpenaar genaamd Tom Barman een groepje om er zijn rocksongs mee te spelen. ‘dEUS’ begon eerst als een covergroep maar nadat ze in 1992 bekendheid verwierven dankzij ‘Humo’s Rock Rally’ mochten ze een eerste EP “Zea” uitbrengen met daarop vier eigen composities. Het leverde ‘dEUS’ een platencontract op en een eerste full-cd die “Worst Case Scenario” als titel kreeg. Twee jaar later verscheen het album “In A Bar, Under The Sea” en in 1999 verscheen de plaat “The Ideal Crash”, hun bestverkochte album tot nu toe.

In het verleden veranderde de bezetting van ‘dEUS’ meermaals waardoor ze o.a. Stef Kamil Carlens (‘Zita Swoon’), Danny Mommens (‘Vive La Fête’), Tim Vanhamel (‘Millionaire’), Tijs Delbeke (‘Balthazar’) en Rudy Trouvé (‘Dead Man Ray’) andere muzikale wegen zagen inslaan en gitarist Mauro Pawlowski een ‘af- en aan’-relatie met de groep onderhield en tussendoor aan zijn eigen muzikale projecten bleef werken. Keyboardsspeler en violist Klaas Janzoons bleef sinds de oprichting van ’dEUS’ al die tijd echter als trouw groepslid en steun en toeverlaat dienst doen voor Tom Barman. Die heeft zelf ook wel enkele zijprojecten ondernomen zoals het dance-project ‘Magnus’ met techno-muzikant CJ Bolland in 2004 of het jazzy uitstapje met ‘TaxiWars’ in 2014 en in 2003 trad hij als regisseur in de spotlights met zijn film “Any Way The Wind Blows”.

In 2012 verscheen de laatste studioplaat van ‘dEUS’ onder de titel “Following Sea”, de opvolger van het één jaar eerder uitgebrachte album “Keep You Close”. Een zeer lange ‘sabbatical period’ zorgde ervoor dat de algemene gedachte overheerste dat er einde gekomen was aan het voortbestaan van ‘dEUS’. Maar even verrassend als onverwacht komt de groep anno 2023 op de proppen met een nieuwe plaat en een alweer aangepaste bezetting. Het bijna één uur durende album “How To Replace It” bevat twaalf nieuwe nummers die in de studio werden ingespeeld door zanger en tekstschrijver Tom Barman, Klaas Janzoons op keyboards en viool, bassist Alan Gevaert, drummer Stéphane Misseghers en gitarist en backing vocalist Mauro Pawlowski die de groep in 2016 had verlaten maar zich in 2021 opnieuw full-time bij ‘dEUS’ aansloot.

Er werden voorafgaand aan de release van het nieuwe album al twee singles uitgebracht met eerst “Must Have Been New” en nadien met de nostalgische song “1989”, het geboortejaar van ‘dEUS’. Beide nummers kunt u op de hieronder aangeboden video’s beluisteren. Maar het opmerkelijk melodieuze en poppy album “How To Replace It” bevat ons inziens nog heel wat meer potentiële hitsingles waarbij wij tippen op de swingende song “Faux Bamboo” en de mooie ballads “Dream Is A Giver”, “Pirates” en “Love Breaks Down”. De toekomst zal uitmaken welke van onze voorspellingen zullen uitkomen maar dat ‘dEUS’ er na 32 jaar opnieuw helemaal staat als een paal boven water is dankzij deze uitstekende plaat een niet te ontkennen gegeven.

(valsam)


5 april 2023: Melkweg, Amsterdam, NL